Andımız ve Geleceğimiz
Bir anda Türkiye gündemine bomba gibi düşen “Andımız” meselesi nedir, ne değildir?
80 yıl boyunca okullarda mecburi olarak her sabah okunan andımız, 2013 yılında kaldırılmıştı. O zaman da bazı tepkiler gelmişti ama sonradan durum normalleşmiş ve mesele unutulup gitmişti.
- Andımız ve Geleceğimiz
- Bir anda Türkiye gündemine bomba gibi düşen “Andımız” meselesi nedir, ne değildir?
Ancak birden bire ne olduysa, Danıştay, andımızın kaldırılmasının “bilimsel” olmadığına karar verdi. Oysa andın kendisi zaten bilim dışıydı ve 1930’lu yılların faşizm modasına uygun bir marş idi.
Peşinen şunu ifade edeyim ki; Andımızda geçen Türk vb. tabirlere itiraz ediyor değilim. Türk vatandaşı anlamında Türkiye’de yaşayan herkes Türktür. Buradaki “Türk”lük, etnik kökenleri yok sayan bir sıfat değildir. Nitekim Amerikan dediğimiz insanların hemen hiçbiri aslında Amerikan değildir. Her biri farklı kökenden geldiği halde vatandaşlık bağı yönünden “Amerikan” olarak kabul edilmektedir.
Benim itiraz ettiğim, andın herkese zorla dikte edilmesidir. Zira “bal”” demekle insanın ağzı tatlanmadığı gibi, “Türküm, doğruyum, çalışkanım” demekle de Türk olunmaz, doğru ve çalışkan da olunmaz. Bunları zorla okutmak yerine, dürüst, çalışkan ve gerçekten ülkesini seven vatandaş yetiştirecek bir eğitim sistemi kurmak zorundayız.
Yüz yıl öncesinin kalıpları ile hareket edemeyiz artık. Gençlerimizi, içinde bulunduğumuz dünyanın şartlarına göre yetiştirmeliyiz. Hatta bu da yetmez; onları geleceğin dünyasına hazırlamak zorundayız. Hz. Ali der ki: “Çocuklarınızı kendiniz gibi yetiştirmeye zorlamayın. Zira onlar başka bir çağda yaşayacaklar. Yaşayacakları zamana göre yetiştirin”.
Bakınız dünya nereye gidiyor? İşte size yakın gelecekte aranacak yeni mesleklerden bazıları: Dijital İçerik Uzmanı, Bilgi Güvenliği Analisti, Dijital Rehabilitasyon Danışmanı, Blockchain Geliştirici, Sivil veya Ticari Drone Pilotu, Akıllı Bina Teknisyeni, 3D Baskı Teknisyeni, Artırılmış Gerçeklik Geliştirici, Kişisel Gizlilik Danışmanı, Kişisel Marka Danışmanı, Robotik Servis Teknisyeni, Uzaktan Sağlık Mühendisi, Nanotech Mühendisi, Biyomekanik Teknisyeni, Sanal Gerçeklik Tasarımcısı, Problem Çözme Direktörü, Proje Temelli İnsan Kaynakları Direktörü, Yenilik Teşviki Sağlayan Organizatör, Vücut Parçası Üreticisi, Beyin İmplant Uzmanı, Kentsel Güvenlik Koordinatörü, Hyper-Akıllı Taşımacılık Mühendisi, Cyborg Tasarımcısı, Robotik veya Holografik Avatar Tasarımcısı ve Uzay Turizm Rehberi…
Andımızı her gün okumakla çocuklarımız bir şey kazanmaz. Ama bu mesleklerden birine sahip olurlarsa gelecekleri kurtulur.