Endüstri 4.0-Gelecek bugün demek
Ramazan BAKKAL Bilim Teknoloji İçin İstanbul Çalışma Grubu Başkanı
Bu yazıdan Endüstri 4.0 konferansında tutuğum notların ikinci bölümünü takdim ediyorum. Siber güvenliğin önemi ve yıkıcı inovasyondan bahsediliyor. İnovasyonun yıkıcısı da mı olurmuş dedirtecek bir mevzu. Sevindirici bu husus Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı görevlilerinin 4.0 la yakından ilgilenmeleri.
Bilginin akışı yatay olur. Her an her şey konuşulacak. Denizli’den ABD’li yüklü miktarda un istemiş. Sevinmişler. Ama bir şartım var demiş. Tohumdan gofretin içine girinceye kadar bütün safhalarını ben görmem lazım. Müessesenin interneti olduğu gibi artık her şeyin interneti isteniyor. 2020’de 28 milyar nesnenin internete bağlanacağını zannediyorlardı şimdi düzelttiler, 40 milyara çıkacak. Google sizin nerede olduğunuzu biliyor. Artık TC yerine IP numaraları kullanılacak.
Arçelik’in yeni makineleri internete bağlı olacak. Kaç saat kullanırsak o kadar ödeyeceğiz.
Yeni robotların adı KOBOT. Bununla ilgili Gebze’de kaba inşaatımız sürüyor. Kobotlardan 1 tık ileri koklatlar olacak.. Şu anda Arçelik 3 kobot kullanıyor. Yaza 17 olacak. Kobotun yarısın kendileri yapıyor. Ford Otosan’da öyle. Kobot’la doğu üretim krallığını Batı’ya teslim edecek. 2000 yılında 1 yılda üretilen bilgi bütün insanlık tarihi boyunca üretilen bilgiye eşitti. Teleks vardı. Faks gelince bayram ettik. İvmeler ivmelenecek artık. Hızlılık söz konusu. Cep telefonunda 24 sensör vardı. Şimdi bilgiyi yazılıma döndürerek donanıma iletiyor.
Bilgiyi nerede işleyeceğim? Siemens buluta geçmeyi kabul etti. Buluta yapanlar ilerleyecek. Veri buluta gidecek, geri gelecek. Bulata bağlı değilsek zarardayız. Şimdi araba tamir eden kadın yok. Bulut sisteminde kadın arızayı bulacak, tamir edip yoluna devam edecek. Gözlükler robokop olacak.( Bulut: Bulunduğunuz yerden dünyanın neresinde olduğunu bilmediğiniz binlerce sörvır’ın olduğu bilgisayar sistemi. Uzaktan bağlanıp bilgisayara gidecek bir yere bağlanacak bilgi alışverişinde bulunacaksınız. Buna deniyor. Gökyüzü ile ilgisi yok.)
SİBER GÜVENLİK
Çok robot olunca hackerlar ele geçirebilir. Rusya’daki hacker Bursa’daki fabrikayı durdurur. Şu hesaba 1.500 dolar yatır dile talimat verir. Para yatırılınca fabrika işlemeye başlıyor. Önümüzdeki sonbaharda başlarsak 3-4 yıllık gecikmeyle 4.0 devriminde olacağız. Komşularımızdan iyiyiz bu konuda. Komşuların bizim kadar Batıya entegre değil. Mühendisleri yok. Afrika’da girişimcileri yok. Bizim kadar gaza gelmeye müsait toplumlar yok. Çılgın Türkler bunu yapar. 2000 yılda Türkistan’dan Atlas okyanusuna kadar yürüyen başka millet yok. 4.0’ı başarınca orta gelir tuzağından çıkarız. Geçen yıl 3.8 büyüdük. 4.0 tehdit idi şimdi fırsata çevireceğiz. Batıyı doyurabiliriz. www.endusbtri4.0.com 4.0 için 3 kitap yazıldı. Şimdi oğlumla 4.0’ı yazıyoruz. 4.0 tartışmaları iyi gidiyor. 90 bin kişi 120 bin kere tıkladı. Partner olun diyoruz. Ben bu işi anladım. Ben de işin ucundan tutarım demektir partnerlik.
Almanya 40 milyar Euro yatırım yapacak. %3’ü Ar-Ge’ye harcamazsanız siz yoksunuz. Kompleks, kişisel ürünler gelecek. Almanya büyüyemiyor yıllardır. Şimdi bununla 30 milyar EU artış bekliyor. 5-8 sene içinde bu teknoloji ile üretime geçeriz. 6 ay sonra Urla’ya yerleşiyorum. Sizi mahcup ediyorum.
Almanya sanayi istihdamda % 6 büyümeyi hedefledi. 16 meslek 2020’de icra edilir olacak. Sosyal medya uzmanlığı eskiden var mıydı? Matematikçiler ve veri uzmanları en çok kazanıyor. Kas kullanımından beyin kullanımına geçilecek. Su buharı gelince işsizlik arttı mı? Elektrik gücüyle işler yapılır olunca işsizlik azalmadı. Çin’de, Afrika’da orta sınıf yoktu. Şimdi Afrikalı diş fırçası kullanacak, ayakkabı giyecek. Böbreği organik olarak basacaklar üç boyutlu printerda. Ömür yüz yılın üstüne çıkacak. Kirli işleri aptal robotlara bırakacağız. Niteliksiz iş gücünü nitelikli iş gücüne çevireceğiz.
4.0’ı ıskalamayacağız. 400 Ar-Ge elemanı var bizde. Ar-Ge’de çalışan mavi yakalıyı geçince 4.0 başarılacak.
OPEN-AÇIK YAZILIM:
Açık yazılımdan açık donanma geçiliyor. Devre şemaları açıktır. Açık inovasyon, açık Ar-Ge. Tesla elektrikli otomobili yapıyor. Yeni elektrikli aracın dizaynını dünyaya açıyorum diyor. Binlerce meraklı şurası şöyle osun, burası böyle olsun diye yağdırıyor. Bütün dünya ona çalışıyor. Bunlar onun ilk müşterileri olacak. Başlarken milyonlarca müşterisi olacak. Scanner (tarayıcı) da tarıyor., 3 boyutlu yazıcıda basıyor. Kitlesel fonlama. Sitede yayınlayıp Haziranda 100 dolar olacak, 50 dolara alana veriyorum deyip birkaç milyar dolar alıyor. Çin, Şenzen’de ne iş olsa yaparım fabrikaları var. 1000 tane ürettir. Makers hareketi… Kodlama 9’dan 4.5 yaşa düştü. Robot kitleri geldi. Basit robot yapıyorlar.
Mühendis Özgür var. 3 boyutlu yazıcı donanımı yapıyor. Bizde mühendis. Darüşşafaka robot kulübü her sene birinci olur bizde. ABD’de Özgür’ün yaptığı robot NASA tarafından beğenildi. Katmanlı, eklemeli ürün dönemine geçilecek. 3 günde 10 ev yaptı Çin. Boing uçağı, ağır kanatları katmanlı yapıyor.
Buluş yıkıcı değilse işe yaramaz. Otomobillerimiz % 95 yatıyor. % 5 kullanıyoruz. Ford Otosan’da 1.600 AR-GE mühendisi çalışıyor. Otonom kamyoneti 7 km hızla test ettiler. Bu sene 80 km hızı test ettiler. Otonom araçlar yapacaklar. Yıkıcı inovasyon. Petle anket yapılırken bilgi telefondan indirildi ve fabrika kapandı.
Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek için çalışıyoruz.
Sayın Fikri Işık’ın Sanayi Bakanlığı döneminde brifing verdik. Bürokratlar dersini iyi çalışmıştı. Soruları çok şey ifade ediyor. İşe ilgi gösteriyorlar. İstanbul’a dönmeden aradılar. Gece yarları kendileriyle haberleşiyoruz. Bunlar umut verici.