İnsan ve Kainat

Dünyaya bilimin penceresinden bakın

Kekemalciftci-2-150x150 BİLİM ADAMINA VERİLEN DEĞERmal Çiftçi

  “Marifet iltifata tabidir. Müşterisiz mal zayidir” demiş eskiler. Yani bir şeyin değer kazanması için ona gösterilen ilgi  önemli.

Bir ülkede bilimin gelişmesi isteniyorsa, öncelikle bilim adamlarına değer verilmesi gerekiyor. Bu bakımdan profesörlerin aldığı maaş en önemli göstergelerden biri.

New York Times gazetesinde yayınlanan bir araştırma, farklı ülkelerdeki profesör maaşlarını alım gücüne göre sıralamış. Listenin en başında sırasıyla Kanada, İtalya, Güney Afrika, Hindistan ve ABD var. Bu listeye göre Türkiye, 20. srada. Rusya ve Çin ise listenin en sonlarında.

28 ülkede yürütülen araştırma, Uluslararsı Yüksek Öğretim Merkezinden (Center for International Higher Education) Philip Altbach ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilmiş. Bu araştırma, aynı zamanda beyin göçünün sebeplerini de ortaya koyuyor. Böylece hangi ülkelerin, neden beyin göçü verdiğini de daha net görebiliyoruz.

Mesela Çin’de yeni göreve başlayan bir öğretim üyesinin maaşı sadece 259 dolar. Listenin en başında yer alan Kanada’da başlangıç maaşı 5.733 dolar. Ortalama profesör maaşı ise 9.485 dolar. ABD’de bu rakamlar 4.950 ve 7.358.

Listede yer alan ülkeler arasında Etiyopya’nın durumu ilginç. 1.207 dolarla sondan dördüncü sırada yer alan bu ülke, alım gücüne bakıldığında oldukça yüksek maaş ödüyor aslında. Zira GSMH’nın tam 23 katı. Oysa ABD, Almanya veya Avustralya gibi ülkelerde bu rakam GSMH’nın iki katı. Bu demektir ki Etiyopya gerçekten de bilim adamlarına çok büyük değer veriyor. Rusya ise profesörlere GSMH’nın da altında bir ücret ödüyor. Bu da gösteriyor ki, bu ülkede beyin göçünün yaşanması hiç de tesadüf değil. Rusya ve Çin’de, öğretim üyeleri geçinebilmek için ek işler yapmak zorundalar.

Türkiye’nin 20.sıraya yükselmiş olması sevindirici bir durum. Ama henüz yeterli değil. Zira 2023 hedeflerini yakalayabilmemiz için bu konuda da ciddi bir mesafe kat etmemiz gerekiyor.

Share this content:

About The Author