İnsan ve Kainat

Dünyaya bilimin penceresinden bakın

İsrail’i Boykot Edelim Ama Biraz da Tefekkür Edelim!

İsrail gibi küçük bir ülke, bütün dünyaya meydan okuyor. Nasıl başarıyor bunu? Nereden cesaret alıyor? Haklı olarak karşı çıkıyoruz, eleştiriyoruz. Ama kendimize de bazı sorular sormamız gerekiyor: Mesela biz nerede hata yaptık ki, bir avuç Yahudi ile baş edemiyoruz? İlim bize farz olduğu halde, icat ve keşiflerde Yahudi alimleri nasıl bu kadar başarılı oluyorlar? Bize düşeni yerine yetirmiş olsaydık muhakkak ki, bugün dünyamız refah ve huzur içinde olacaktı. Bu konuda ciddi sorumluluğumuz olduğunu unutmayalım.

ismail-hakki-aydin-300x187 İsrail’i Boykot Edelim Ama Biraz da Tefekkür Edelim!
Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın

Son birkaç asırdan beri bilim sahasında neredeyse hiçbir varlık gösteremiyoruz. İşte bilim, teknoloji ve icat denince akla gelen ilk isimler:

Albert Einstein, Nobel ödülü sahibi, Sigmund Freud, Psikanalizin babası.  Karl Marx, Paul Samuelson ve Milton Friedman da, düşünce başta olmak üzere, ürettikleriyle dünyaya katkı sunanlar.

Benjamin Rubin, aşının mucidi, Jonas Salk’ın felç önlemedeki başarıları, Albert Sabin, çocuk felci aşısının kaşifi, Gertrude Alion’un lösemideki katkısı, Baruch Blumberg, Hepatit B aşısını geliştiren, Paul Ehrlich, Frenginin tedavisine bulan, Gertrude Elion, lösemiye karşı ilacı verdi.

Baruch Blumberg, Hepatit B aşısını geliştirdi. Paul Ehrlich, frengiye karşı bir tedavi buldu. Aaron Beck, Psikoterapi yöntemi sahibi, Andrew Schally, Endokrinolojiyi insanlığa sunan, Gregory Pincus, İlk doğum kontrol hapını geliştiren, Elie Metchnikoff, bulaşıcı hastalıklarla ilgili çalışmalarıyla Nobel ödülü aldı.

Bernard Katz,  nöromüsküler iletişim alanında Nobel ödülü sahibi. Gerald Wald, insan gözü hakkındaki bilgilerimizi geliştirerek Nobel ödülü kazandı.  Stanley Cohen, embriyoloji dalında Nobel aldı. Willem Kolff, böbrek diyaliz makinesini yaptı.

Barbara M’Oclock, Genetiğin baş tacı, Peter Schultz, optik lif kabloyu, Charles Adler, trafik ışıklarını, Benno Strauss, paslanmaz çeliği, Isador Kisse, sesli filmleri, Emile Berliner, telefon mikrofonunu, Charles Ginsburg, videotape kayıt makinesini geliştirdi.

Stanley Mezor, ilk mikro-işlem çipini icad etti. Leo Szilard, ilk nükleer zincirleme reaktörünü geliştirdi.

Velhasıl; son 105 yılda 15 milyon Yahudi, bilim dalında 100’ün üzerinde Nobel ödülü kazanırken, 1,8 milyar Müslüman yalnızca üç Nobel ödülü alabildi! Bunun sebepleri üzerinde ne kadar düşünüyoruz? Yüce kitabımızın mesajıyla söylersek:  “Andolsun, size öyle bir kitap indirdik ki sizin bütün şeref ve şanınız ondadır. Hâlâ aklınızı kullanmayacak mısınız? “(Enbiya Suresi 10.ayet)

Başka söze gerek var mı?